Drobečková navigácia

Nohavice Fjällräven sú navrhnuté tak, aby vás pri cestách za dobrodružstvom nezradili ani v ťažkom a nevyspytateľnom teréne. Obstoja ale aj pri každodennom intenzívnom používaní? Oslovili sme štyroch mužov, ktorí pracujú fyzicky v často veľmi náročných prírodných podmienkach a požiadali sme ich, aby niekoľko mesiacov poctivo testovali štyri modely našich nohavíc. A ako to dopadlo?

Keď sa povie včelárenie, väčšina ľudí si asi predstaví biely ochranný odev, klobúk so sieťkou, bzučiace úle a medové plásty. Včelár má pritom ale mnoho úloh, ktoré musí urobiť, aby jantárovo zlatý zázrak získal. Počas zimy sa chystá na nadchádzajúcu sezónu, opravuje staré alebo vyrába nové úle a rámiky, kde potom včely stavajú voskové plásty, ktoré následne plnia medom. V priebehu jari, kedy sa včelstva prebúdzajú a začínajú byť aktívne, zaisťuje včelár svojmu chovu dostatok peľových zásob i vody a pravidelne kontroluje jeho celkový stav. So začiatkom leta konečne prichádza doba stáčania medu, na jeho konci sa potom včely vykrmujú a chystajú k zimnému odpočinku, aby nabrali silu na ďalší rok. Skrátka, jedná sa o prácu náročnú, ale veľmi rozmanitú a zaujímavú. Svoje o tom vie aj Ondřej, ktorý sa včelárstvu v južných Čechách venuje už od detstva.

Ondřej štyri mesiace testoval nohavice Kaipak Trousers, ktoré sú úžasné jednak na dlhšiu turistiku, rovnako tak na prechádzky prírodou či každodenné nosenie.

Ako hodnotíš nohavice Fjällräven za štyri mesiace, počas ktorých si ich používal?

Dosť sa divím, čo všetko nohavice zvládli, pretože zima a jar sú na včelárskej sezóne najnáročnejšie. Všetko sa pripravuje, lepí, pracuje sa s voskom, včely liečime aerosólom s využitím techniky, takže oblečenie musím vždy po jari vyhodiť a na leto kúpiť nové. Nohavice dostali vážne zabrať a je to na nich poznať, ale vydržali, som milo prekvapený.

Čo sa ti na nich páčilo najviac?

Oceňujem pružné časti v partiách, kde je to potrebné a množstvo vreciek, ktoré som sa naučil využívať. Pri práci so včelami musí všetko šliapať ako hodinky, nemôžete s rozobraným úľom hľadať značkovač na včeliu matku alebo čokoľvek iné, všetko musí byť ihneď po ruke. Veľmi sa mi pozdáva aj farebné prevedenie nohavíc.

Kúpil by si si tieto nohavice? Máš nejaké nápady, ako ich ešte vylepšiť?

Nohavice by som si kúpil, ale asi by som nepoužíval vosk Greenland Wax. Vyskúšal som si ho a funguje naozaj dobre, ale ja skôr pri práci potrebujem, aby bolo oblečenie čo najviac priedušné. Navyše vzhľadom k môjmu povolaniu mám vosku všade okolo až až :).

Produkty v článku