Drobečková navigácia

Severský studený vietor, tichá zasnežená krajina a v stane krčiaci sa mladý zakladateľ Fjällräven Åke Nordin s jediným prianím, aby mal teplejšiu bundu. Toho dňa si Åke sľúbil, že vyrobí bundu, v ktorej mu nebude zima. A svoj sľub splnil. Už nasledujúcu chladnú švédsku zimu strávil v Expedition Down Jacket, páperovej bunde s výplňou 600 CUIN. A hádajte čo? Neumrzol. V skutočnosti mu bolo oveľa lepšie, aj keď teplota v stane stále klesala.

Písal sa rok 1974 a Fjällräven začal s výrobou páperových výrobkov. V dnešnej dobe používame perie v celej rade našich produktov od spacákov, nohavíc a zimných búnd, ako je Expedition Down Jacket, až po ľahké vesty a jarné bundy. Perové výplne sú veľmi univerzálne. Množstvo plnenia závisí od toho, či vytvárame naozaj teplý odev alebo vrstvený kus.

Ako funguje perie?
Predovšetkým je potrebné si uvedomiť, že vás nehreje materiál, ale vami vyhriaty vzduch. Medzi perím sú vzduchové kapsy, ktoré zahrejete a tie vás izolujú. Dôležité je, aby nedochádzalo k cirkulácii a teplý vzduch zostal v danej vzduchovej komore. Keby dochádzalo k cirkulácii, strácali by ste svoje teplo a došlo by k jeho úniku. Perie vytvára nepravidelné prepážky a vzduch zostáva vo svojich vreckách. Pri bližšom pohľade na perie uvidíte vlákna pripomínajúce jemné kryštáliky ľadu. Keď sa pozriete na perie pod mikroskopom, nápadne pripomína strom. Každé pierko vyzerá ako miniatúrny stromček s mäkkými vetvami, ktoré sa ďalej rozdeľujú do menších a menších vetvičiek. Práve medzi týmito vláknami je už spomínaný vzduch, ktorý nás chráni pred tepelnou stratou.

Jednotkou plnivosti peria je CUIN (cubic inches), čiže kubický palec. "Našuchorenosť" peria sa meria vo valci s priemerom 284 mm, do ktorého sa vloží 1 unca páperia, tzn. 28,4 g. Perie sa zaťaží závažím s hmotnosťou 92,25 g (EÚ norma). Po jednej minúte sa odčíta hodnota objemu peria vo valci. Obsah prachových častíc peria sa meria ako pomer čistého páperia k malým pierkam - napr. 80/20, 90/10, 95/5. Kvalitné perie obsahuje minimálne 80% prachových častíc. Prachové častice nám zaisťujú tepelnú izoláciu. Malé percento celých pierok, popr. bŕk s časťou peria zaistí dobré mechanické vlastnosti ako je objem, tvarostalosť a schopnosť rýchlo sa našuchoriť. 1 gram páperia sa skladá z 500-1000 malých chumáčov, podľa ich veľkosti.

Čím vyššie je číslo plnivosti, tým viac sa bunda "nafúkne" a odev alebo spacák bude viac hriať. Naše bundy majú medzi 600 a 800 CUIN. Je však dôležité sa pozrieť aj na ostatné aspekty. Okrem plnivosti je dôležité aj množstvo peria a vonkajší a vnútorný materiál. Materiál by mal byť vetruodolný, ale zároveň priedušný, pretože jedine za týchto predpokladov si "nevyfúkne" vyhriate teplo. Priedušnosť je dôležitá preto, aby perie nevlhlo, pretože akonáhle perie navlhne, začne sa na seba vzájomne lepiť. Vzduchové kapsy sa zväčšia a zníži sa ich počet, vzduch medzi nimi začne cirkulovať a tepelná izolácia je razom preč.

Dôležité sú tiež metódy, pomocou ktorých je perie udržiavané na mieste. Vo Fjällräven sú používané tri hlavné metódy. Prvou, najčastejšie používanou, je komora s prešívanými švami. Jedná sa o najjednoduchšiu a najrýchlejšiu metódu. Aj keď je perie udržiavané na mieste, zima môže dovnútra preniknúť cez švy. Chladné miesta sa zvyčajne vyskytujú medzi perovými komorami. Avšak sa jedná o extrémne ľahký odev, ktorý sa ľahko zbalí.

Druhá konštrukčná metóda k vytvoreniu jednotlivých komôr využíva špeciálnu tkaninu, a teda nie je potrebné švy na celom oblečení prešívať.



Pri výrobkoch určených pre extrémne mrazy využívame najzložitejšie konštrukčné metódy. Napríklad u bundy Keb Expedition Jacket sú použité dve vrstvy páperových komôr s prešitými švami. Vrstvy sú cez seba umiestnené tak, že komory jednej vrstvy prekrývajú švy tej druhej. Vďaka tejto metóde sú eliminované prefukujúce miesta a jedinečné izolačné vlastnosti peria sú využité na maximum.


Odkiaľ pochádza perie, ktoré Fjällräven používa?

Všetko perie pochádza z jedného dodávateľského reťazca, ktorý sme vytvorili, aby sme zaistili úplnú sledovateľnosť (traceability) z farmy až po finálny výrobok. Toto perie je vedľajším produktom mäsového priemyslu niekoľkých farmárov z Číny, ktorí ho následne dodávajú jedinému spracovateľovi.

"Každý rok dodávateľa navštevujeme a spoločne kontrolujeme celý výrobný reťazec. V Číne pôsobí inšpektor, ktorý je na mieste, keď je dodávateľom perie doručené a kontroluje, či sú vrecia určené pre Fjällräven správne zapečatené. Perie musí byť počas celého procesu jasne oddelené," vysvetľuje Christiane Dolva Törnbergová, vedúca oddelenia udržateľnosti vo Fjällräven.

Prísne kontroly a triedenia peria sú súčasťou vyhlásenia Down Promise, ktoré spoločnosť Fjällräven urobila v roku 2009 potom, čo boli zverejnené alarmujúce správy o tom, že sa vtáky kvôli výrobe perie šklbú zaživa. Náš prísľub vám poskytuje záruku, že presne poznáme pôvod použitého peria, že dosahuje najvyššiu kvalitu a že pri výrobe našich produktov nedošlo k ublíženiu žiadnym zvieratám. 



Starostlivosť o perie
Máte doma páperovú bundu Fjällräven a bojíte sa ju vyprať, aby ste ju nezničili? Poradíme vám, ako ju vyprať, aby si zachovala svoj loft, teda zostala krásne nadýchaná. Perové oblečenie perte iba v prípade, že je špinavé, alebo spotené. Pokiaľ bude na nejakom mieste len malá šmuha, vonkajší materiál vyčistite šetrným mydlom a vlhkou hubkou. Ak je výrobok zašpinený viac, je na mieste vypranie v práčke. Okrem zbavenie sa nečistôt sa vyčistí tiež páperová výplň, ktorej to výrazne prospeje (zlepšenie izolačných vlastností a loftu).

Postup prania perového oblečenie

  • Vyprázdnite všetky vrecká a zapnite zipsy
  • Zvoľte šetrný program s minimálnym počtom otáčok, bez žmýkania a odstreďovania na teplotu 30° C
  • Používajte iba šetrné pracie prostriedky bez aviváže, najlepšie priamo určené pre pranie perových odevov
  • Bundu vyberte z práčky a zľahka postláčajte rukami, nežmýkajte pretáčaním materiálu!
  • Rozložte odev na uterák, prekryte druhým uterákom a ľahkým tlakom "vysajte" prebytočnú vodu

Sušenie perového oblečenie na vzduchu
Sušenie je oproti vypraniu dlhším procesom. Odporúčame výrobky sušiť v dobre vetranom priestore v horizontálnej polohe. Počas sušenia oblečenie pravidelne niekoľkokrát pretrepte a otáčajte. Trepanie zaistí oddelenie peria od seba a lepšie rozmiestnenie v páperových komorách. Tento postup je najšetrnejší.

Doba sušenia je spravidla 2-3 dni.

 

Produkty v článku