Drobečková navigácia

Vlna je pevná a zároveň mäkká na dotyk. Hreje, keď je zima, a príjemne chladí, keď je teplo. Nezachytáva pachy a účinne odvádza vlhkosť od tela. Stručne a jasne – vlna je jedným z najfunkčnejších prírodných materiálov a svojimi vlastnosťami predčí aj množstvo umelo vyrobených high-tech vlákien.

Používanie vlny nie je pre Fjällräven žiadnou novinkou. Veríme v silu prírodných materiálov, a preto sú na našom zozname preferovaných materiálov vždy na popredných miestach. Čo sa však mení, je typ a použitie vlny. V posledných kolekciách používa Fjällräven oveľa viac recyklovanej vlny, rozširuje použitie vlny s dohľadateľným pôvodom, pokračuje v používaní švédskye vlny a a pridáva vlnu z prebytkov. Toto všetko má spoločnosti Fjällräven pomôcť na to, aby sa stala najudržateľnejšou značkou v outdoorovom odvetví.

V rozmanitosti je krása 

Rôzne ovce majú rôznu vlnu - niektoré hustú, iné naopak jemnú, ďalšie mimoriadne pevnú alebo príjemne mäkkú. Väčšina Fjällräven vlny, merino aj tej jahňacej, má dohľadateľný pôvod. Vlnu dodáva firma ZQ Wool z Nového Zélandu, ktorá zaisťuje, že pôvod vlny z vybraných fariem v Austrálii a na Novom Zélande sa dá dohľadať až na úroveň jednotlivých schválených fariem, kde ovce chovajú. Tieto farmy získavajú osvedčenie podľa niekoľkých kritérií: životné podmienky zvierat (v súlade s vyhlásením OSN o piatich slobodách zvierat), ďalej ekologická, spoločenská a ekonomická udržateľnosť a kvalita vlneného vlákna. Táto vlna je naozaj jedinečná, eticky získaná, šetrná k životnému prostrediu a v neposlednom rade vysoko funkčná.

Recyklovaná vlna, označovaná ako Re-wool, je tvorená z už raz použitej vlny a spracováva sa v manufaktúre v Taliansku. Vlnu z prebytkov často tvorí „odpad“ z iného odevného priemyslu. Táto vlna je oveľa silnejšia ako bežná vlna a jej pevné vlákna sú skvelé napríklad na výrobu výplní búnd alebo výstuží do batohov. Vlna s vysledovateľným pôvodom je certifikovaná a auditovaná podľa vysokých štandardov s ohľadom na životné podmienky zvierat, využitie pôdy, ekonomickú bezpečnosť pre farmárov a zodpovednosť voči životnému prostrediu i celej spoločnosti.

Vlna z prebytkov sa podobá recyklovanej vlne. V oboch prípadoch sa využíva vlna, ktorá by inak bola vyhodená. Drobné rozdiely tu však sú. Ako prebytočná je označovaná vlna, ktorá zostala po výrobe oblečenia, alebo tá, ktorá tvorí "odpad" v mäsovom priemysle. Spoločnosť Fjällräven ju však nepovažuje za produkt odsúdený k likvidácii. Aj keď nemusí byť tak kvalitná ako jemnejšia vlna, stále je funkčným materiálom s rovnakými vlastnosťami, ako je hrejivosť, odvádzanie vlhkosti a odolnosť voči pachom. V roku 2019 ju Fjällräven začal využívať ako izoláciu v mnohých nových produktoch Singi a Greenland a v roku 2018 bola využitá na vytvorenie tvarovanej zadnej steny a ramenných popruhov batohu Lappland Hike.

Posledná, ale rozhodne nie menej dôležitá, je Brattlandská vlna. Táto vlna je výsledkom pilotného projektu spolupráce spoločnosti Fjällräven so švédskou farmou Brattlandsgården, ktorý je zameraný na chov švédskych oviec za účelom získania vlny na výrobu švédskych svetrov. Výsledky boli tak dobré, že sa Fjällräven rozhodol tento projekt zahrnúť do svojho dodávateľského mixu. Pôvod tejto vlny možno samozrejme dohľadať až na úroveň jednotlivých fariem, ktoré pracujú spôsobom šetrným k životnému prostrediu.

Zostávajúca Fjällräven vlna, hoci sa teraz môže javiť ako podradná, je tiež mimoriadne kvalitná. Pochádza z Austrálie a Nového Zélandu, je z oviec, ktoré neboli vystavené tzv. mulesingu a často je miešaná s inými materiálmi, čo zvyšuje pevnosť a/alebo odolnosť, podľa použitia. Fjällräven má proste všetko, od jemnej merino vlny používanej v základných vrstvách až po hustejšiu, odolnejšiu vlnu používanú na výrobu košieľ a svetrov.

Plány do budúcnosti

Fjällräven plánuje transformovať celý dodávateľský reťazec a kompletne prejsť na vlnu s dohľadateľným pôvodom, recyklovanú vlnu a vlnu z prebytkov. Vďaka tejto vlne tak zostanete v teple po celé generácie.

10 ZAUJÍMAVOSTÍ O VLNE

1. Ľudia používajú vlnu na výrobu odevov už od doby kamennej.
2. Vlna dokáže zároveň absorbovať i odpudzovať vodu.
3. Vlna stíha pohltiť pot skôr, ako sa v ňom rozmnožia baktérie, a tým predchádza vzniku zápachu.
4. Vlna má prirodzený UV filter, ktorý chráni pred slnečným žiarením.
5. Vlna má vysokú ohňovzdornosť. Na rozdiel od nylonu a polyesteru vlna pri vzplanutí nekvapká ani sa nerozpustí. Dobrá správa pre všetkých, ktorí radi sedia pri táboráku.
6. Vlna je 100% obnoviteľný zdroj vlákien. Každá ovca produkuje nové rúno tak dlho, kým je na pastvine tráva.
7. Vlnené vlákno je biologicky rozložiteľné. Skladá sa z prírodného proteínu podobného tomu, ktorý je obsiahnutý v ľudských vlasoch.
8. Vlna je schopná natiahnuť sa na približne 70 % svojej prirodzenej dĺžky a následne sa vrátiť do pôvodného tvaru. Preto si zachováva svoju trvanlivosť a vzhľad oveľa dlhšie ako iné materiály.
9. Vlnené vlákno je tvorené pružnými molekulami, ktoré umožňujú, aby sa vlákna po stočení vrátili do pôvodného tvaru. Vďaka tomu sa odevy z vlny nekrčia.
10. Vlnené výrobky majú dlhú životnosť, pretože vlnené vlákno vydrží až 20 000 ohnutí, bez toho, aby sa zlomilo. Bavlna sa láme po 3 000 ohnutiach.