Drobečková navigácia

 
Spoločnosť Fjällräven tento rok v júni prichádza s ďalšou limitovanou edíciou Kånken Art. Na vzniku tejto limitovanej edície sa podieľajú známi švédski umelci, ktorí ako svoje plátno používajú práve ikonický batoh Kånken a vyjadrujú na nich svoj vzťah k prírode. Časť výnosov z predaja všetkých výrobkov Kånken Art poputuje priamo na financovanie iniciatívy Arctic Fox Initiative, ktorá pomáha spoločnosti Fjällräven podporovať projekty, v ktorých je príroda na prvom mieste.

 

Tohtoročnú kolekciu navrhol švédsky ilustrátor, grafický dizajnér a umelec Martin Ander, známy aj ako Mander. Koncom 80. rokov začínal na švédskej skateboardovej scéne. Jeho odvážnu a zložitú umeleckú tvorbu dnes nájdete na skateboardoch, plagátoch a obaloch hudobných albumov po celom svete. Pýtate sa, čo má tento energický dizajn inšpirovaný subkultúrou spoločné s prírodou? Pozrite sa pozornejšie a uvidíte, že je toho oveľa viac, než si myslíte.

Pre Kånken Art 2023 Mander navrhol dizajn s malými a komplikovanými vzormi, ktoré môžete nájsť v prírode. Zväčšil a napodobnil štruktúry, ktoré sa vyskytujú napríklad v machu, hubách alebo dreve, a vytvoril tak abstraktnú mozaiku v dvoch farebných variantoch.

„Milujem prírodu a veľmi si užívam prechádzky a výlety v lese neďaleko môjho bydliska. Z tohto dôvodu som si viac začal všímať štruktúry a vzory v prírode a prekresľovať ich mojim štýlom. Čím pozornejšie som sa pozeral, tým viac štruktúr som nachádzal. Bol to tiež základ pre opakujúci sa vzor na batohu Kånken,“ hovorí Mander.

Zatiaľ čo značka Fjällräven inšpiruje ľudí aby trávili viac času v prírode, Mander by ľudí rád inšpiroval k tomu, aby vzali do ruky ceruzky a boli kreatívni. „Chcem inšpirovať ostatných, aby viac kreslili – sám kreslím celý život a je to skvelý spôsob, ako si oddýchnuť od obrazoviek mobilov a počítačov. Kreativita a pobyt v prírode sú pre mňa takmer to isté a Kånken toto spojenie skvele vystihuje.“

Pre Mandera to však neznamená obmedziť svoje vyjadrenie len na papier: „Vezmite si ceruzky a kreslite –na batohu Kånken Art som pre vás nechal pár prázdnych miest, tak buďte kreatívni!“

 

Produkty v článku