Drobečková navigácia

Boris Michaliček je krajinársky fotograf, mnohým známy skôr pod profilom @Borievkyphotogallery na Instagrame, alebo podľa webu www.borievky.com. Boris je už pár rokov ambasádorom značky Fjällr¨aven na Slovensku a má s našim oblečením a vybavením bohaté skúsenosti. Tentokrát si pripravil recenziu jeho obľúbenej bundy Vardag Anorak, ktorá je ako stvorená na toto ročné obdobie.

Keď ma manželka prehovorila aby som si vybral bundu Fjällräven Vardag Anorak, mal som zo začiatku obavy, či som spravil dobre. Predsa len, ide o outdoorovú bundu, ktorá je z materiálu G-1000 a ten nie je elastický, naviac sám o sebe nie je ani nepremokavý (čo sa dá samozrejme vyriešiť voskovaním). Skrátka v horách som bol zvyknutý využívať iný druh búnd a preto som si naozaj nebol istý, či som spravil dobre. Čas ma ale presvedčil o opaku.

Poďme ale pekne od základov. Vardag Anorak je naozaj typická bunda od Fjällräven. Od strihu, farieb až po materiál. Ide naozaj o peknú bundu v škandinávskom štýle a farbách. Celá je vyhotovená z materiálu G-1000 Eco, ktorý je zo 65 % tvorený polyesterom a z 35 % bavlnou. Už z mojich skúseností z nohavicami a batohmi z tohto materiálu viem, že zničiť ho, chce naozaj poriadne úsilie, takže čo sa týka odolnosti, tam nie je o čom debatovať.

Bunda nemá zips po celej dĺžke, ale iba pri krku a oblieka sa cez hlavu. Tu bol prvý bod mojej obavy. Ako si to budem vyzliekať a obliekať, keď materiál nie je pružný? Obavy boli ale zbytočné. Fjällräven to vyriešil príjemným volnejším strihom a zipsom na bokou v spodnej časti bundy, ktorý ide od spodného okraja až pod pazuchu. A musím povedať, že obliekanie aj vyzliekanie ide naozaj veľmi ľahko. Kapucňa je dostatočne veľká a čo sa mne páči, tak strihom dokonca krásne prekryje aj šilt od šiltovky a teda Vás parádne chráni pred vetrom aj dažďom.

Prednej časti bundy dominuje veľké klokanie vrecko a to je mi teda paráda. Keďže som fotograf, pri fotení potrebujem mať pri sebe kopec drobností: krytky od objektívu, filtre, baterku a podobne. A na to je toto veľké vrecko ako stvorené. Naozaj extrémne rýchly prístup, výborná veľkosť. Neuveriteľne praktická záležitosť.

Vpredu nájdete aj dve vrecká na ruky so zipsom. Zaujímavé je, že sú vo vnútri prepojené a teda ide o jedno veľké vrecko prístupné z dvoch strán. Celkom dobrá vec, keď nemáte vždy prístupné obe ruky, vytiahnete z vrecka všetko z tej strany, z ktorej Vám to práve vyhovuje. Tiež dobrý nápad. Pri Fjällräven je samozrejmosťou, že myslia na detaily a preto vo vrecku nájdete menšie sieťové vrecko na mobil, aby Vám tam nelietal hore dole ale pekne bol tam kde má byť.

Materiál bundy som už spomínal vyššie. Pri outdoorových membránových vetrovkách som mal vo zvyku, že v nich málokedy vyvíjam nejakú intenzívnu aktivitu, lebo som bol hneď spotený. Tu sa to naopak dá, a dokonca veľmi dobre. Bunda krásne dýcha, ale zároveň Vás dostatočne chráni od vetra. Plnohodnotne v nej môžete šliapať hore na štít a zaručene sa v nej nebudete pariť. Ako stvorená bola napríklad počas jarného workshopu v púšti Wadi rum, kde v marci panuje relatívne chladné a veterné počasie. Bunda ma ochránila proti vetru a kapucňa, ktorá prekryje aj šil vytvorí parádny úkryt aj pre bičujúcim pieskom alebo snehom. Mne sa najviac pozdávala v kombinácii odtieňov staro oranžovej. Takéto farby skvele vyniknú aj na fotkách a aj Vás je trochu vidieť.

Suma sumárum: Vardag Anorak od Fjällräven je skvelá outdoorová bunda, ktorú môžete bez obáv zobrať do hôr na túr, do lesa na huby alebo len tak, kdekoľvek von v ktoromkoľvek ročnom období.

Produkty v článku