Drobečková navigácia

 

Zdá sa, že stále menej a menej z nás vie, ako správne pripraviť táborák – vyspovedali sme preto odborníka a vedúceho kurzov prežitia Mattiasa Norberga, ktorý sa školil u organizácie Swedish Survival Guild.

1. Ako rozložím oheň, keď je drevo mokré?

Pozbierajte drevo podľa veľkosti, od najtenších vetvičiek po najväčšie papeky. Jadrové drevo z borovice (známe tiež ako smolné drievko alebo smolnička) bude vďaka obsahu živice horieť aj v daždi. Niekedy môžete rozštiepiť a spáliť celé jadrové drevo. Alebo ho môžete použiť len na zapálenie a hneď ako oheň začne dobre horieť, môžete pridať iné drevo. Počas dažďa, keď je všetko mokré, dávajte do ohňa čo najviac dreva, aby uschlo. Uistite sa, že je medzi jednotlivými polienkami dosť priestoru, pretože na horenie je potrebný dostatok vzduchu. Na zapálenie ohňa môžete použiť aj kôru, ktorá rýchlo schne a horí aj v zlom počasí. Pokiaľ máte sekeru, môžete si drevo osekať priamo z uschnutých stromov. Drevo uprostred bude suché, aj keď bude pršať. Sekeru použite aj na získanie suchého jadrového dreva. Pokiaľ máte k dispozícii len mokré drevo, potom stojí za vyskúšanie tzv. „feather stick“, vetvička, ktorá je po obvode oškrabaná nožom do drobných kučierok alebo špičiek. Pripravte si niekoľko takýchto drievok a zapáľte nimi oheň. Najprv zapáľte suché drevo uprostred a hneď ako bude oheň dobre horieť, začnite pridávať ďalšie drevo. Vlhké drevo môžete sušiť okolo ohňa.

Tip: Zapáľte veľký kus dreva, ktorý má veľa miazgy. Bude dlho horieť a vy budete mať väčšiu šancu, že sa oheň rozhorí. 

2. Ako mám urobiť táborák, aby sa na ňom dalo variť?

Osobne varím radšej na žeravých uhlíkoch ako na otvorenom plameni. Je teda vhodnejšie použiť tvrdšie druhy dreva (s väčšou hustotou), akými sú dub, buk alebo aj breza, z ktorých získate viac uhlíkov. Ak chcete vytvoriť kvalitnú vrstvu uhlíkov, môžete urobiť akýkoľvek typ ohňa. Dobre funguje napríklad kombinácia pyramídy s hranicou z polien alebo oheň zapálený na vrchu hranice z polienok. Panvicu potom môžete položiť priamo na drevené uhlíky alebo ju zavesiť nad ne, obidva spôsoby sú fajn.


3. Aký materiál je najlepší na vytvorenie „ohnivej gule“?

Pokiaľ je drevo úplne suché, môžete použiť akýkoľvek druh. Suchý materiál môžete vždy získať zvnútra uschnutých stromov, ktoré ešte stoja, a to bez ohľadu na počasie. Skvelým základom pre ohnivú guľu je vyššie spomínaný feather stick, ktorých si radšej narežte hneď niekoľko. Ďalej môžeme použiť suchú kôru, trstinu alebo trávu, napr. chrastnicu. Rastie podobe ako trstina a vo vetre veľmi rýchlo schne. Možnosťou je tiež použitie suchého zhnitého dreva, napr. v kombinácii s inými materiálmi.

4. Môžete mi poradiť, ako mám správne vyrobiť feather stick?

Najlepší spôsob výroby takéhoto klátika je pomocou noža. Priložte nôž tak, aby jeho ostrie smerovalo smerom od vás a jemne, takmer v uhle klátika, po ňom prechádzajte, až sa z neho začnú odštepovať drobné prúžky. Nedorezávajte až do konca klátika, pretože potrebujeme, aby prúžky zostali na drievku. Najdôležitejšie je, pod akým uhlom prikladáte čepeľ noža na klátik. Je to skvelá zručnosť, ktorú môžete priebežne precvičovať, kým ju budete naozaj potrebovať.

5. Máte nejaké „ťaháky“ pre ľahké zapálenie ohňa?

Zvyčajne hovorím, že pri zapaľovaní ohňa neexistuje nič, čo by bolo považované za podvádzanie. Pokiaľ sa vám ho podarí zapáliť, je dovolené všetko. Niektorí ľudia však považujú za podvádzanie, keď použijete materiály, ktoré nepochádzajú priamo z prírody. Môžu to byť napríklad tampóny alebo bavlna namočená vo vazelíne, kúsky plášťa z bicykla, papier namočený v parafíne, čajové sviečky a pod. To všetko zvyšuje vaše šance, že sa vám oheň podarí zapáliť.


                         

6. Ako správne zaobchádzať s kresadlom?

Kresadlo môžete použiť mnohými spôsobmi. Ťažko sa to vysvetľuje, ale dobrým začiatkom je silný záber po celej dĺžke ocele v jednotnom uhle. Iskry sa budú vždy trochu rozptyľovať. Väčšej presnosti môžete dosiahnuť, keď použijete najvzdialenejšiu plochu ocele (cca 1–2cm), pritlačíte palec na nástroj, ktorý používate na kresanie, a zatlačením prejdete po oceli.

7. Ktoré sú tri najdôležitejšie veci na rozloženie dobrého ohňa?

Tri najdôležitejšie veci sú suchý materiál, dostatok žiaru a dostatok kyslíka. Platí to aj pri udržiavaní ohňa, keď pridávate viac paliva. Pravidlom je nechávať medzi jednotlivými polienkami priestor na jeden až dva prsty, aby dobre horeli.

Oheň vždy rozkladajte zodpovedne a riaďte sa nariadeniami ohľadom zakladania ohňa v danej oblasti. Vo vyššie uvedenom texte nájdete tipy, ako si rozložiť táborák vonku.